Otok Vir - Apartmani sunčani Vir

Razvedenu obalu Vira krase pretežno pješčane i šljunkaste plaže, djelom smještene uz borove šume s kristalno čistim morem, što ovaj otok čini idealnim za obiteljski odmor. Blizina dvaju, sjevernog i južnog mora daju mogućnost ugodnog kupanja i kod ljetnih vjetrova. Za juga na sjevernim, a bure na južnim plažama. Kamenita obala na sjeverozapadnom dijelu otoka, koja obiluje morskom florom i faunom, čine atraktivno ronilačko područje za ljubitelje morskih dubina. Mnogobrojne uvale i uvalice s pristaništima i sidrištima omogućuju pristajanje nautičarima na njihovom putu u lanac od 300 otoka i otočića, među kojima je i nacionalni park Kornati. Osim kupanja, surfanja, jedrenja, vožnje na skuterima i ostalim športovima na vodi, zaljubljenici pješačenja mogu se s vrha Bandire (112m) diviti predivnoj panorami koja oslikava cijeli Vir, obližnje otoke i Velebit (1750m). Oni koji poznaju mountain-biking toplo bi preporučili ovo područje za tu vrstu športa. Na plaži u uvali Sapavac, u blizini venecijanske utvrde Kašteline ima peloidnog blata za liječenje reumatskih bolesti, na što upućujemo osobe zrelije dobi.

Zbog idealnog položaja na hrvatskom Jadranu Vir je pogodno mjesto za izlete u nacionalne parkove: Paklenica s impozantnim kanjonima, Kornati s 200 otoka i otočića, Slapove Krke i Plitvička jezera. U neposrednoj blizini nalazi se i starohrvatski kraljevski grad Nin s najmanjom katedralom na svijetu – Sv. Križ, te 3000 godina stari Zadar čija jezgra obiluje povijesnim spomenicima.

Vir je od Zadra udaljen 26 km, a morskim putom (do pristaništa) oko 15 NM. S kopna je spojen preko Privlačkog gaza lučkim mostom od 1976. godine, čime je Vir postao sastavnim dijelom kopna. Na istočnom dijelu u Gazu smjestio se otočić Školjić, pokriven borovom šumom i dugačkom pješčanom plažom, koja čini posebnost. Otočić je sve do nedavno bio spojen putom s Virom i za vrijeme oseke bio njegov sastavni dio.

Položaj otoka Vira u centru Jadrana i veza s kopnom (otok koji više nije otok), razvedenost obale i nadasve zdrava mediteranska klima, bitne su pretpostavke i prednosti ovog otoka u turističkom razvoju. Klimatska obilježja od velikog su značaja za naseljenost i izgled nekog prostora. Vir spada u područje pravog Mediterana. Broj sunčanih sati godišnje iznosi 2450, skoro 300 sunčanih dana, što ga čini ugodnom destinacijom i izvan glavne sezone. Prosječna količina padalina je nešto iznad 1000 mm, neravnomjerno raspoređena, tako da u ljetnim mjesecima ima prosječno 5 do 6 dana kada se pojavi kiša, a u vrijeme glavne sezone taj broj se dvostruko smanjuje. Vjetrovi su najznačajnija klimatska karakteristika Vira.

Zimi prevladavaju vjetrovi sjevernog kvadranta, bura i tramontana. U jesen i zimi česti su jugo i levanat. U proljeće se javlja maestral, koji je glavni i osvježavajući vjetar zapadnog kvadranta u ljetnim mjesecima. Maestral ublažava ljetne temperature i stvara dobre preduvjete za jedrenje i surfanje. Prosječna temperatura na Viru iznosi nešto više od 15 °C, a srednja temperatura u srpnju oko 25 °C, dok je najniža u siječnju i iznosi 6,5 °C. Navedena zdrava klima sigurno utječe na zdravlje i dužinu života stanovnika.

Od sjevera prema zapadu i jugu okružuju ga otoci Pag, Maun, Planika, Olib, Ist, Molat, Sestrunj, Rivanj i Ugljan. Ima površinu 22,38 km , dužinu 10,12 km i najveću širinu 4,25 km. Obalna linija mu je 31,43 km. Zbog povoljnih dubina u Virskom moru, uz Vir vode važni pomorski putovi prema Rijeci, Italiji, Zadru i Jugu Hrvatske. Zbog tih morskih putova na zapadnom dijelu otoka podignut je svjetionik. Kroz kanal Nove Povljane za veće, a kroz Gaz za manje brodove, morski put vodi kroz Ninski i Ljubački zaljev i Ljubačka vrata (Forticu) u Velebitski kanal.

 

Kupanje i plaže na Viru

Jadro – najljepša plaža na otoku Viru. Šljunak na obali, pijesak u moru, pedaline, skijanje na vodi, iznajm. ležaljki, idealno za picigin, kafići na samoj plaži. U blizini je glavna marina (polazak brodova na izlete u zadarski akvatorij), slastičarna, pizzerie, caffe bar i aqua park. Duboka Draga – kristalno čisto more, izvan svakog naselja (na sjeverozapadu otoka), moguć pristup gliserom ili jedrilicom. Netaknuta priroda u kombinaciji s crvenim stijenama i šodrano-pješčanom plažom sigurno će vas oduševiti. Biskupljača – plaža i lučica za barke, pijesak u moru, izvana plaža betonirana + kamen i šljunak Velika Slatina – Prirodna plaža, u moru pijesak, vani šljunak Mala Slatina – uređeno 300 metara plaže, drvored, klupe, morsko dno pijesak i kamen, blizina pizzerie, caffe bara i bistroa Lučica – stara lučica za čamce, uređena i ograđena plaža. Morsko dno djelomično kamenito, a djelomično pjeskovito, drvored, klupe, beton (vani), sportski sadržaji (skuteri, pedaline). Caffe bar, disco klub, bistro, trgovine i konobe na plaži i u neposrednoj blizini. Žitna uvala – pješčano morsko dno, vani šoder i beton. U neposrednoj blizini se nalaze caffe bar i pizzeria. G. Prezida – pješčano morsko dno, vani šoder i beton, puno privatnih apartmana, igralište za djecu i mlade. D. Prezida – pjeskovito plitko more, vanjska plaža: šoder – beton. Puno privatnih apartmana, ugostiteljski sadržaji: pizzeria, restoran. Miljkovica – dijelom pješčano, a dijelom kamenito morsko dno, vani sitan šljunak. Plaža je zanimljiva zbog blizine velikog broja privatnih apartmana. Marina Luka – kamenita plaža s betoniranom stazom. Blizina caffe bara i trgovine. Na plaži je moguće iznajmiti skuter. U sklopu plaže nalazi se i marina za manja plovila. Radovanica – Pješčana i kamena plaža, plaža je okružena betonskom stazom, uređeno šetalište s drvoredom i klupama, molovi, auto-kamp. Na plaži se nalazi caffe bar i pizzerija te sportski sadržaji i lunapark. Kozjak – šljunčana plaža, u moru pijesak, polovica plaže je tijekom dana na suncu a polovica u hladu, blizina utvrde Kašteline, s južne strane plažu zatvara rt Kozjak. Plaža je karakteristična zbog kamena koji je poput brusa. Sapavac – travnat i pjeskovit teren, pješčana plaža, peloidno blato na plaži (liječi reumatske bolesti). Borova šuma koja pruža odličnu hladovinu i prekrasan pogled (u blizini nalazi se povijesna kula Kaštelina). Uvala se nalazi na južnoj strani otoka i smještena je tako da je zaštićen od vjetrova (bura, jugo). Plaža je prikladna za odlazak na izlete (Nin, Zadar, Dugi otok, Kornati…). Uvala Pedinka – šljunčana plaža, u moru pijesak, pogodno sa sidrenje jahti i glisera, hlad i borova šuma. Meka – potpuno prirodna plaža udaljena od bilo kakvog naselja, čisto more i mir, kamena obala. Pogodna za dolazak s gliserom ili motornim čamcem.